Ριζικές αλλαγές έχουν ξεκινήσει να γίνονται μέσω της υλοποίησης του έργου “Αστική Αναζωογόνηση Βορείου Τμήματος Αλεξανδρούπολης και επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων”. Το έργο αρχικού προϋπολογισμού 12.500.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ξεκίνησε να υλοποιείται στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου έχει ως στόχο να αλλάξει συνολικά την εικόνα του βόρειου τμήματος της πόλης.

Μέσω του έργου θα υλοποιηθούν:

 1. Παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης σε σύνολο πέντε οδών που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της πόλης: Θράκης, Ανδρονίκου, Κονδύλη, Ηροδότου και Αγ. Δημητρίου
 2. Αναγέννηση/ανάπλαση της οδού Εθνικής Αντιστάσεως από την οδό Λ. Δημοκρατίας έως την οδό Ι. Καβύρη και
 3. Επέκταση ποδηλατοδρόμου οδού Παπαναστασίου (αφορά εφαρμογή νέου ποδηλατοδρόμου) και επέκταση ποδηλατοδρόμου και αναμόρφωση πεζοδρομίων και λοιπού αστικού εξοπλισμού επί της οδού Λ. Δημοκρατίας – Λ. Μάκρης από την οδό Βιζυηνού έως της οδό Κουταβού.

Κύριος στόχος των παρεμβάσεων είναι η ολοκληρωμένη προσέγγιση ενός αειφόρου αστικού τοπίου που το συνολικό του αποτέλεσμα θα προάγει την ασφαλή κίνηση με το ποδήλατο και με τα πόδια, την αναβάθμιση αισθητικά και ενεργειακά της περιοχής και την απόδοση μέγιστου ωφέλιμου χώρου στους πολίτες.

Αναλυτικότερα οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

 1. Ανασχεδιασμό της οδοποιίας με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και δημιουργία ενιαίου πλάτους οδοστρώματος
 2. Κατασκευή νέου ποδηλατοδρόμου
 3. Νέες φυτεύσεις συμβατές με το αστικό τοπίο και δημιουργία «σημείου γειτονιάς»
 4. Έξυπνο ηλιακό δέντρο (Smart Solar Tree), που ανοίγει νέους ορίζοντες στο δημόσιο φωτισμό της πόλης, ικανοποιώντας ανάγκες περιβαλλοντικές αλλά και αισθητικές
  Νέο ηλεκτροφωτισμό για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενίσχυση της ασφάλειας και αισθητική αναβάθμιση
 5. Δημιουργία συνεχούς διαδρομής ΑμΕΑ
 6. Δημιουργία «ασφαλών διαδρομών» προς τα σχολεία.

Γιώργος Χονδρόπουλος