Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από 10.920 έως 50.000 ευρώ θα πληρώνουν φόρο από την νέα χρονιά οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και Χάρης Θεοχάρης, οι επαγγελματίες θα φορολογούνται τουλάχιστον για ένα εισόδημα ίσο με αυτό του εργαζόμενου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, το οποίο όμως θα προσαυξάνεται ή θα μειώνεται με βάση ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια.

Την αδυναμία ελέγχου, το υπουργείο την καταπολεμά με αποφάσεις που δεν έχουν φορολογικά χαρακτηριστικά με σκοπό την είσπραξη εσόδων από μη πραγματικά εισοδήματα, καταγγέλει ο σύλλογος Λογιστών/Φοροτεχνικών Αλεξανδρούπολης . Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση τους :Στο ίδιο υπουργείο το τμήμα ΦΠΑ προβλέπει με το άρθρο 39 την απαλλαγή από το ΦΠΑ για επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000€ άρα αποδέχεται την υπάρξει χαμηλού τζίρου στις επιχειρήσεις αλλά όχι στη φορολογία εισοδήματος .

Ως αποτέλεσμα ζητούν:

  • Tην διαγραφή για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το σχέδιο νόμου της απόφασης φορολόγησης με το σύστημα των «τεκμαρτών εισοδημάτων».
  • Tην απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος το οποίο θεσπίστηκε ως αντιστοίχιση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθούς και συντάξεις .
  • Να εφαρμοσθεί και στα ελεύθερα επαγγέλματα το αφορολόγητο όριο της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος .

Ακούστε τι είπε αναλυτικά ο πρόεδρος των λογιστών Φοροτεχνικών Αλεξανδρούπολης Θεόδωρος Παύλου:

Γιώργος Χονδρόπουλος