Συγκέντρωση εν’ όψει των 50 χρόνων απ’ την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, διοργανώνουν στην Αλεξανδρούπολη σωματεία και φορείς προκειμένου να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας το 1973. Καλούν τους πολίτες να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους μιλώντας στην ανακοίνωση τους:

  1. “Για την ανάγκη απεμπλοκής της Ελλάδας από κάθε πόλεμο με την παράλληλη διακοπή της συνεργασίας με τις ΗΠΑ ώστε να δοθεί ένα τέλος στα «ορμητήρια πολέμου» όπως αυτό που έχει μετατραπεί η Αλεξανδρούπολη“.
  2. “Για τον πόλεμο που συμβαίνει στην Μέση Ανατολή, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό, που το κράτος του Ισραήλ τον δολοφονεί εδώ και δεκαετίες με εκατόμβες νεκρών, με την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με πογκρόμ, απαρτχάιντ και αποκλεισμούς, με φυλακίσεις και βασανισμούς. Στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού που παλεύει για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο, ενιαίο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.”
  3.  “Για την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, γεγονός που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για το λαό!”

Στην ανακοίνωση τους γίνεται ειδική αναφορά στην ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά αλλά και όσους εργάζονται στον πρωτογενή τομέα που βλέπουν το εισόδημα τους να παραμένει σταθερό ενώ τα πάντα γίνονται πιο ακριβά. Μιλούν για βαριά φορολογία των αυτοαπασχολούμενων που περιμέναν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά τελικά μένουν με άδειες τις τσέπες.

Μιλώντας για την περιοχή του Έβρου, ο πρόεδρος των σωματείου η «Ενότητα» Γιάννης Χιόνης έκανε ειδική αναφορά στα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης λέγοντας πως «τελικά για μας δεν μένει τίποτα, ούτε μόνιμη δουλειά, ούτε φθηνή ενέργεια. Όσοι εργάζονται σε τέτοια έργα βιώνουν τη δουλειά από το πρωί ως το βράδυ, τα εργατικά ατυχήματα και στο τέλος την ανεργία.»

Τονίζει πως: «Αντί για τα απαραίτητα έργα για την προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος όπως τα αντιπλημμυρικά, οι αντισεισμικοί έλεγχοι και οι συντηρήσεις δημόσιων κτηρίων γίνονται μπαλώματα που κοστίζουν ελάχιστα ενώ προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών είναι οι διευκολύνσεις για τα κέρδη των ενεργειακών και κατασκευαστικών κολοσσών.»

Τα σωματεία καλούν τους πολίτες και τους εργαζόμενους να παλέψουν μαζί τους:
• · Για ολόπλευρη μόρφωση και υγεία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κόντρα στην υποβάθμιση και την παραπέρα εμπορευματοποίησή της.
• · Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται στο σήμερα καθώς και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
• · Για 100% αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πυρκαγιές, στήριξη στους βιοπαλαιστές για όσο διάστημα χρειαστεί και σύγχρονα έργα προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος.
• · Για απεμπλοκή της χώρας μας από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ –ΝΑΤΟ- ΕΕ, για να κλείσουν όλες οι νατοϊκές βάσεις, για την αλληλεγγύη και την ειρήνη των λαών.

Ακούστε τι είπε αναλυτικά για την συγκέντρωση ο πρόεδρος του σωματείου η «Ενότητα» Γιάννης Χιόνης:

Γιώργος Χονδρόπουλος