Στο Ευρωκοινοβούλιο πρόκειται να συζητηθεί το ζήτημα των πρόσφατων πυρκαγιών που έπληξαν τον Έβρο, ύστερα από αίτημα που κατέθεσε ο Εθνοβιολόγος και Σύμβουλος Βιώσιμης Ανάπτυξης Παύλος Γεωργιάδης στον Έυρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κόκκαλη.

Μίλωντας για την καταστροφή ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε μια τεράστια απώλεια της βιοποικιλότητας της περιοχής που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια όπως στην αγροτική παραγωγή και στην διασφάλιση των τιμών του ελαιολάδου. Θεωρεί πως μέσω της δικής μας καταστροφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντλήσει σημαντικά μαθήματα και να αποτρέψει μια νέα παρόμοια καταστροφή αν ξανασυμβεί.

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια, αρκετά χρήματα καθώς και κινητοποιήση της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων για αυτό άλλωστε επικοινώνησε και με τον κ. Κόκκαλη που έχει ασχοληθεί εκτενώς με περιβαλλοντικά ζητήματα. Να σημειωθεί πως παράλληλα με τον διάλογο για τις καταστροφές στον Έβρο θα γίνει και αντίστοιχος διάλογος για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία.

«Το μήνυμα που πρέπει να μεταφέρουμε στις Βρυξέλλες είναι πως η Ε.Ε. πρέπει να εφαρμόσει όλες τις φιλόδοξες περιβαλλοντικές πολιτικες και νομοθεσίες της στον Έβρο» καθώς βρίσκεται στο πιο απομακρυνσμένο σύνορο της ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει πως η Ε.Ε. πρέπει να ενδιαφερθεί και δει τον Έβρο σαν ένα ζωντανό εργαστήρι.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη χρειάζονται περίπου 3 χρόνια προκειμενου να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες που θα επιτρέψουν την σταδιακή αποκατάσταση των δασών από τις καταστροφές. Παράλληλα δίδεται ο απαραίτητος “χώρος” στην φύση προκειμένου να δούμε τι θα αναγεννηθεί και τι χρήζει βελτίωσης. Το σήμαντικότερο, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες χωρίς μικροπολιτικά συμφέροντα δίνοντας προτεραιότητα στο οικοσύστημα και στην νέα γενιά που θα απολαύσει ξανά μετά από αρκετά χρόνια ένα πράσινο τοπίο.

Εξαπέλυσε αιχμές λέγοντας πως κάθε κομμάτι γης που κάηκε πρέπει να επιστραφεί στην φύση και όχι κάπου άλλου κάθως όπως τόνισε “μεγάλες δυνάμεις” εποφθαλμιούν την περιοχή μας βάζοντας μπροστά τα δικά τους συμφέροντα.

Ακούστε τι είπε αναλυτικά ο Παύλος Γεωργιάδης καθ’ οδόν για την Βρυξέλλες:

Γιώργος Χονδρόπουλος