Την Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκε κλιμάκιο ανώτερων αξιωματούχων από την Βουλγαρία προκειμένου να προχωρήσουν σε αυτοψία στις εργασιες που γίνονται για την κατασκευή του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο υπουργός οικονομικών της γείτονας, Ασσέν Βασίλεφ και τον συνόδευε ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Βαλεντίν Ποριάζοφ.

Πρώτος σταθμός των συναντήσεων ήταν το δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης όποτε το κλιμάκιο συνάντησε τον δήμαρχο της πόλης Ιωάννη Ζαμπούκη.

Ο υπουργός οικονομικών της Βουλγαρίας Ασσέν Βασίλεφ (δεξιά) και ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Βαλεντίν Ποριάζοφ (αρ).

 

 

 

Αμέσως μετά συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλο Τοψίδη.

 

Ο κ. Τοψίδης καλωσόρισε τον βούλγαρο υπουργό ως πρόεδρος του επιμελητηρίου και δεσμεύθηκε πως επιθυμεί να τον ξανασυναντήσει μόλις αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως περιφερειάρχης. Τόνισε πως η καλή γειτονία με την Βουλγαρία και η ανάπτυξη της χώρας του έχει φέρει και επενδύσεις στην Ελλάδα στον χώρο των ακινήτων, τόσο στην Θάσο, στην Καβάλα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ακούστε τι είπε ο Χριστόδουλος Τοψίδης για την συνάντηση:

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλεφ,συνεχάρη τον κ. Τοψίδη για την εκλογή του στη θέση του Περιφερειάρχη και του ανέλυσε διάφορα ζητήματα που θα βοηθήσουν την σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών όπως άλλωστε είναι και το έργο του FSRU και ο διασυνδετήριος αγωγός μεταφοράς. Εστίασε επίσης στην αναβάθμιση της σύνδεσης των δύο χώρων τόσο μέσω των οδών όσο και μέσω σιδηροδρομικής γραμμής. Σχετικά με το μεθοριακό σημείο Νυμφαία – Μακάζα στη Ροδόπη εξήγησε πως μόλις ενταχθεί η Βουλγαρία στην Συνθήκη Σένγκεν θα βρεθεί άμεσα μια λύση που θα επιτρέπει την άμεση διέλευση οχημάτων από την μια χώρα στην άλλη.

Ακούστε τι είπε ο Ασσέν Βασίλεφ για την συνάντηση:

Μετά το πέρας της συνάντησης οι τρείς άνδρες βγήκαν φωτογραφίες με τον κ. Τοψίδη να του δίνει και μια σακούλα με ενθύμια και δώρα από τον Έβρο.

Ο τρίτος και ο τέταρτος σταθμός αφορούσαν καθαυτή την πρόοδο των έργων τόσο στην παραλιακή ζώνη δίπλα στην περιοχή του Απαλού όσο και εντός της ανατολικής ζώνης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Για αυτό μάλιστα το βουλγάρικο κλιμάκιο συνόδευσε ο CEO της Gastrade Κωνσταντίνος Σιφναίος. Αμέσως μετά το κλιμάκιο είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος της Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ στα γραφεία του οργανισμού.

Η συνάντηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών και στόχος της ήταν η παρουσίαση της πρόοδου των εργασίων του έργου.

Γιώργος Χονδρόπουλος