Θετικά εντυπωσιασμένοι παρακολουθούν οι καταναλωτές την τιμή του πετρελαίου κίνησης και ου πετρελαίου θέρμανσης να μειώνεται. Οι πρώτες παραγγελίες είχαν γίνει με τιμή κοντά στο 1,40 ευρώ το λίτρο, στη συνέχεια ανέβηκαν στο 1,42-1,44 ευρώ, για να ξαναπέσουν στις 9/11/2023 στο 1,35-1,39 ευρώ.

Την Τρίτη η τιμή του Brent υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση ακόμη 3% ενώ την προηγούμενη Τετάρτη είχε φτάσει τα 86 δολάρια το βαρέλι. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα προκλήθηκε από τον περιορισμών των αναταράξεων στην Μέση Ανατολή με αποτέλεσμα η τιμή του μαύρου χρυσού να καταγράφει χαμηλό τεσσάρων μηνών και παράλληλη μείωση τιμής στα καύσιμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τετάρτη άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myΘέρμανση» για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Οι δικαιούχοι έχουν προθεσμία να υποβάλουν αιτήσεις έως και τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ έως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης, που φέτος κυμαίνεται από 100 έως και 1.000 ευρώ. Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά την περσινή περίοδο. Για όσους έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι, η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.

Το επίδομα αφορά αγορές σε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα  και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων από 1 Οκτωβρίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης οι αγορές που πραγματοποιούνται από 13 Οκτωβρίου 2023. Για τα καυσόξυλα οι αγορές πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από 1 Ιουνίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024. Σημειώνεται ότι κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης.

Ποια στοιχεία πρέπει να συμπληρωθούν για να γίνει η αίτηση:

  • Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  • Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
  • Επιλέγω είδος καυσίμου
  • Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
  • Επιλέγω οικισμό
  • Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας
  • Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Ακούστε τι είπε για το ζήτημα αυτό ο Ιωάννης Πιστόλας: διευθυντής του υποκαταστήματος Aegean Oil Αλεξανδρούπολης:

Γιώργος Χονδρόπουλος