Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης συνάντηση εργασίας μεταξύ του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, και της Διοίκησης της “Εγνατία Οδός Α.Ε.” με αντικείμενο θέματα που αφορούν το Δήμο Αλεξανδρούπολης, τον Ο.ΛΑ. και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Απόστολος Αντωνούδης, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., κα Μυρσίνη Παυλούδη, η Διευθύνουσα Σύμβουλος, κα Γλυκερία Καλφακάκου, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Νικόλαος Ραχανιώτης, ο Προϊστάμενος Τομέα Έργων και Ανάπτυξης, κ. Μιχάλης Δώδος, η Διευθύντρια Εποπτείας Έργων Ανατολικού Τομέα, κα Φανή Αντωνίου και η Διευθύντρια της Περιφερειακής Υπηρεσίας Κομοτηνής, κα Ελένη Ξανθοπούλου. Από πλευράς Δήμου Αλεξανδρούπολης, εκτός από τον κ. Λαμπάκη, παρόντες ήταν ο κ. Χρ. Γερακόπουλος, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, οι κ.κ. Κ. Γκοτσίδης και Γ. Κουκουράβας και οι προϊστάμενοι των Τεχνικών Υπηρεσιών, κα Κατερίνα Μπρίκα και κ. Διονύσης Μαστορόπουλος. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος του Ο.Λ.Α., κ. Χρήστος Δούκας ενώ το ΠΓΝΕ εκπροσώπησε ο κ. Σάββας Στεργίου, μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο περιφερειακός δρόμος σύνδεσης λιμανιού – Εγνατίας – ΒΙ.ΠΕ., η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αλεξανδρούπολης – Φερών, ο κόμβος Δικέλλων με είσοδο και έξοδο από και προς την Αλεξανδρούπολη, η σύνδεση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία, ο κόμβος Πυλαίας στις Φέρες και ο δρόμος Αλεξανδρούπολη – Παλαγία.

Ο κ. Λαμπάκης τόνισε την αναγκαιότητα πραγμάτωσης των παραπάνω έργων επισημαίνοντας τα στενά χρονικά περιθώρια καθώς πρόκειται για έργα που αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας και η υλοποίησή τους κρίνεται απαραίτητη. Από πλευράς της Διοίκησης της “Εγνατία Οδός Α.Ε.” υπήρξε θετική στάση και διάθεση να βρεθούν στο συντομότερο χρονικό διάστημα οι οικονομικότερες και τεχνικά εφικτές λύσεις.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης και μετά από πολύωρη συζήτηση και εξάλειψη κάποιων αποκλίσεων στις απόψεις αμφότερων των πλευρών, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και ομοφωνία ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησης των προαναφερθέντων έργων και την επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών, τις οποίες πλέον αναλαμβάνουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης και τα τεχνικά κλιμάκια της “Εγνατία Οδός Α.Ε.”.

Μάλιστα, αποφασίστηκε άμεσα η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ “Εγνατία Οδός Α.Ε.” και του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αντικείμενο την κατάρτιση 3 μελετών:

  1. Σύνδεση Εγνατίας οδού με το Νοσοκομείο
  2. Είσοδος-έξοδος στην Πυλαία Φερών
  3. Είσοδος-έξοδος στα Δίκελλα

Οι μελέτες θα γίνουν από την “Εγνατία Οδός Α.Ε.” με τίμημα που θα καταβάλει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, το ύψος του οποίου θα καθορισθεί, και από την καλή πίστη που διέπει τους δύο συμβαλλόμενους, στο κατώτατο δυνατό κόστος.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μελετών οι δύο συμβαλλόμενοι από κοινού θα τα εντάξουν σε χρηματοδοτικό άξονα είτε της Περιφέρειας είτε του Υπουργείου είτε από την υφιστάμενη δυνατότητα χρηματοδότησης για την οδική ασφάλεια, κρινόμενων και των τριών έργων ως εξαιρετικά επειγόντων, με σκοπό να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Όσον αφορά στο δρόμο Αλεξανδρούπολη-Παλαγία, αυτός τροποποιείται ως προς τη μελέτη με την κατάργηση του ποδηλατοδρόμου και στη θέση του τοποθέτηση πεζοδρομίου που εντάσσεται στον προϋπολογισμό του έργου του μεγάλου Περιφερειακού.