Την χρήση καρφιών στους δρόμους του Έβρου ως έσχατη λύση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συχνά τροχαία που προκαλούν οι διακινητές παράτυπων μεταναστών ενέκρινε η εισαγγελία πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης. Σε σχετικό έγγραφο που εκδόθηκε αναφέρθηκε: «η χρήση ως έσχατης λύσης μηχανικών μέσων πρόκλησης ζημίας στα ελαστικά του οχήματος, προς επίτευξη αναγκαστικής ακινητοποίησης κρίνεται σύννομη, επιτρεπτή και κατά περίπτωση επιβεβλημένη».

Να θυμίσουμε πως στις 6/8/23 η Εγνατία οδός Α.Ε. μέσω του Δ.Σ. εξέφρασε την αντίθεση της στην πρόταση αυτή ξεκαθαρίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι παράνομο ενώ πρότεινε την χρήση μιας εφαρμογής κινητού τηλεφώνου κάτι αντίστοιχο με την εφαρμογή 112 που θα έχει όμως πιο γρήγορη και άμεση ανταπόκριση, που θα ενημερώνει με μήνυμα στο κινητό τους για τα έκτακτα συμβάντα τους διερχομένους οδηγούς.

Ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ένωσης συνοριακών φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας δήλωσε σε αρκετά ΜΜΕ πως είναι επιτακτική ανάγκη να επιτραπεί η ρίψη καρφιών όταν υπάρχει ανάγκη ώστε ιδιαίτερα επικίνδυνα οχήματα να ακινητοποιούνται αμέσως.

Πλέον οι συνοριοφύλακες περιμένουν την σχετική οδηγία από την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να ξεκινήσει η εκπαίδευση προσωπικού πάνω στην χρήση καρφιών.

Γιώργος Χονδρόπουλος.