Το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου «Προσφύγων γεύσεις: Γαστρονομικές διαδρομές στην Αλεξανδρούπολη μετά τη συνθήκη της Λωζάνης», Σταυρούλα Παπαχατζίδου, μίλησε σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο Sferikos 99.3 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Χονδρόπουλο.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2024 από το ργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας. Εθνολογίας του ΔΠΘ και του Δήμου Αλεξανδρούπολης από το απόγευμα της Πέμπτης 23 Μαΐου έως και το Σάββατο στο μεσημέρι 25 Μαίου στην αποθήκη 2 στο λιμανι της Αλεξανδρούπολης. Η είσοδος είναι ελεύθερη και ανοιχτή για το κοινό.

Σύμφωνα με την κα. Παπαχατζιδου, πρόκειται για ένα υβριδικό συνέδριο στο οποίο θα υπάρξουν επιστημονικές τοποθετήσεις αλλά και μαρτυρίες από προσφυγικούς συλλόγους της περιοχής. Θα συμμετάσχουν οι σύλλογοι: «Ανατολική Ρωμυλία Έβρου», Απολλωνιαδιτών Έβρου, «Ελληνομουσείον Αίνου», Καππαδοκών Ν. Έβρου «Οι τρεις Ιεράρχες», Απογόνων Μικρασιατών Ελλήνων Ν. Έβρου «Νικηφόρος Βλεμσύμυδης» και οι ποντιακοί του Δήμου.

Κατά την έναρξη θα γίνει παρουσίαση και θα διανεμηθούν δωρεάν τα πρακτικά του Α’ συνεδρίου Οι πρόσφυγες στην Αλεξανδρούπολη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή: Άφιξη, εγκατάσταση, ενσωμάτωση, 27 & 28 Μαΐου 2023. Το απόγευμα της Παρασκευής, θα γίνει παρουσίαση 6 επαγγελμάτων με προσφυγική καταγωγή και συνεχή παρουσία για 100 περίπου χρόνια, σε τομείς που συνδέονται με τη διατροφή.

Οι επιστημονικές ανακοινώσεις θα κλείσουν το Σάββατο το πρωί στις 25 Μαΐου 2024 γύρω από ένα τραπέζι γεύσεων για το οποίο εργάστηκαν από κοινού, για τους σκοπούς του συνεδρίου, μέλη συλλόγων και μαθητές της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας Αλεξανδρούπολης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), με την υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Παράλληλα, θα υπάρχει έκθεση αυθεντικών αντικειμένων που προέρχονται από τους εγκαταλελειμμένους προσφυγικούς τόπους και συνδέονται με τη γαστρονομία τους.

Ακούστε όλα όσα ανέφερε παρακάτω: