Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Έβρου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων όπως τα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης, και τα Ημερήσια Γυμνάσια και Λύκεια Βύσσας, Δικαίων και Τυχερού, και από το επόμενο σχολικό έτος να λειτουργήσουν ως Γυμνάσια με Λυκειακές τάξεις.Να σημειωθεί πως εντός της πρότασης συμπεριλαμβάνεται και η ίδρυση Μουσικού Γυμνασίου στην Ορεστιάδα και ίδρυση καλλιτεχνικού σχολείου στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Παιδείας, έως τον Μάιο του 2024.

Μετά την δημοσιοποιήση της πρότασης η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου αντέδρασε άμεσα μιλώντας για μια “άνωθεν” έντολη που δόθηκε στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Έβρου και στόχο έχει να αποψιλώσει τα σχολεία του νομού μας. Αξίζει να σημειωθεί πως εντός της πρότασης δεν υπήρχε δικαιολόγηση των συγχωνεύσεων αντίθετα με προηγούμενες φορές. Οι εκπαιδευτικοί πάντως δεν εντοπίζουν καμία βελτίωση στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της πρότασης, αντιθέτως βλέπουν τα κενά των εκπαιδευτικών να παραμένουν μεγάλα από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα.

Σχετικά με τον χαμηλό αριθμό των παιδιών στα σχολεία, ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, Χάρης Κουσινίδης κατηγορεί την Αθήνα για την δημογραφική συρρίκνωση και υποκριτική στάση αφού υπάρχουν αρκετά σχολεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας που τις θεωρούν “ευαίσθητες” και τα διατηρούν ανοιχτά. Υπάρχει άλλωστε νομοθεσία και ευεργετικές διατάξεις για λειτουργία ολιγομελών τμημάτων.

«Με αυτην την ενέργεια δείχνουν την αδιαφορία τους και τον εμπαιγμό τους προς τον τοπικό πληθυσμό» διατρανώνει ο κ. Κουσινίδης εστιάζοντας στα προβλήματα των μετακινήσεων που θα προκληθούν στους μαθητές των ακριτικών γυμνασίων.

Καλεί τους βουλευτές του νομού να λάβουν άμεσα δράση και θέση και να πιέσουν την Αθήνα να αλλάξουν την κατάσταση καθώς η μόνη λύση είναι να αποσυρθεί η πρόταση αυτή όπως έγινε και το 2019 ύστερα από πολλαπλές πιέσεις. Ήδη πάντως τα δημοτικά συμβούλια έχουν ενημερωθεί και φαίνεται πως θα χαρακτηρήσουν αρνητικά την πρόταση.

Ο κ. Κουσινίδης εξέφρασε τον φόβο ότι με την σταδιακή αποψίλωση των σχολικών μονάδων μπορεί να ακολουθήσει και το κλείσιμο αυτών. Στον αντίποδα της πρότασης η Β’ ΕΛΜΕ ζητά:

1. Την άμεση κάλυψη των κενών σε όλα Σχολεία της περιοχής μας.

2. Την ίδρυση Αθλητικού Σχολείου στο Β.Εβρο.

3. Την Ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην περιοχή του  Άρδα.

4. Την ίδρυση Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης στην περιοχή του Β. Έβρου.

Ακούστε τι είπε αναλυτικά για το θέμα ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, Χάρης Κουσινίδης:

Γιώργος Χονδρόπουλος