Πληθαίνουν μέρα με την μέρα οι αιτήσεις που έχουν καταθέσει οι εταιρίες που προωθούν την πράσινη ενέργεια μέσω τοποθέτησης ανεμογεννητριών. Σύμφωνα με τον ζωντανό γεωπληροφοριακό χάρτη που έχει αναρτημένο στην σελίδα της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) :  https://geo.rae.gr/?tab=viewport_maptab&lon=26.001307378405613&lat=40.89832137158206&zoom=11

Σημειώνεται με πράσινο όσα αιολικά πάρκα και όσες μεμονωμένες ανεμογεννήτριες έχουν τοποθετηθεί καθώς και με κίτρινο οι περιοχές που ζητηθεί από τις εταιρίες και πλέον βρίσκονται υπό την αξιολόγηση της αρχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αιτήσεων που παρατίθενται οι εταιρίες ζητούν την κατασκευή:

Ενός πολύ μεγάλου αιολικού πάρκου βορειοανατολικά της Πλάκας.

3 πάρκα βόρεια της Μεσημβρίας.

Ένα πολύ μεγάλο πάρκο στις καμένες εκτάσεις ανάμεσα στην Μέστη και την Συκορράχη.

Ένα γιγάντιο θαλάσσιο πάρκο νότια της Αλεξανδρούπολη και της Τραϊανούπολης, ακριβώς δίπλα στην προστατευόμενη περιοχή δίπλα στο Δέλτα του Έβρου.

6 Αιολικά πάρκα και 11 μεμονωμένες ανεμογεννήτριες ανάμεσα στο τρίπτυχο Κόρυμβος – Μεταξάδες και σύνορα με την Βουλγαρία.

7 μεμονωμένες ανεμογεννήτριες ανάμεσα στο τρίπτυχο Νεοχωρίου – Παταγής – Βάλτου δυτικά της Ορεστιάδας.

1 ανεμογεννήτρια στα καμένα της Αισύμης.

1 ανεμογεννήτρια σε καμένη έκταση δυτικά των Φερών.

Συνολικά: 19 μεμονωμένες και 12 πολύ μεγάλα αιολικά πάρκα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και έχει ήδη δημοσιευθεί σε εκτάσεις που καταστράφηκαν από την φωτιά στην Ρόδο αλλά και στην Εύβοια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει την κατασκευή περίπου 24.000 ανεμογεννητριών στα βουνά της Ελλάδας μέχρι τέλους του 2027.

Ακούστε το απόσπασμα από τη σημερινή εκπομπή της Όλιας Γκαντανίδου:

 

Γιώργος Χονδρόπουλος