Μια ιδιαίτερη δύσκολη ημέρα και νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης καθώς η φωτιά που προκλήθηκε από την πτώση κεραυνών τα ξημερώματα της Παρασκευής προκάλεσε αρκετά μέτωπα που γρήγορα ξέφυγαν εκτός ελέγχου λόγω των έντονων ανέμων 8-9 μποφόρ.

Άμεσα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με την Π.Ε. Έβρου, τον στρατό και την αστυνομία παρείχαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία γκρείντερ, φορτωτές, υδροφόρες και JCB.

Η αστυνομία έκλεισε κομβικά σημεία της Εγνατίας οδού και παράπεμπε τους διερχόμενους οδηγούςνα κινηθούν εντός του παλαιού οδικού δικτύου ώστε να αποφύγουν την φωτιά.

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι ο δήμαρχος Ιωάννης Ζαμπούκης αποφάσισε και έστειλε οδηγίες για οργανωμένες απομακρύνσεις των κατοίκων των περιοχών που κινδύνευαν. Ο δήμαρχος έστειλε λεωφορεία και για τους ανθρώπους που είχαν πρόβλημα μετακίνησης τα οποία περίμεναν στις πλατείες των οικισμών και των χωριών. Με την εξής σειρά εκκενώθηκαν προληπτικά:

1.Πεύκα

2. Αετοχώρι

3. Νίψα

4. Λουτρά

5. Άνθεια

6. Αρίστεινο

7.Αγνάντια

8. Δωρικό

Οι κάτοικοι που επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία μεταφέρθηκαν στο Πολυκοινωνικό της Αλεξανδρούπολης καθώς και στις κατασκηνώσεις της Μάκρης. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους από το Παιδικό Χωριό SOS της Θράκης μεταφέρθηκαν στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως στην Μάκρη επίσης.

Συνολικά στις 00:00 τα πύρινα μέτωπα υπολογίζονταν στα 8-14 γεγονός που δυσκόλεψε σημαντικά το έργο της πυροσβεστικής. Ειδικά οι άνεμοι που άλλαζαν ξαφνικά κατεύθυνση άλλαζαν και την πορεία της φωτιάς με αποτέλεσμα τα στελέχη της πυροσβεστικής να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο που θα “χτυπήσουν” μετά οι φλόγες.

Γιώργος Χονδρόπουλος