Φόρο τιμής στο μεγάλο Δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη απέτισαν οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης
Φόρο τιμής στον μεγάλο Δάσκαλο της Θρακιώτικης Μουσικής, Χρόνη Αηδονίδη απέτισαν οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης πραγματοποιώντας μια μικρή μουσική εκδήλωση στον προαύλιο χώρου του σχολείου τους.
Με την συνοδεία μουσικής οι νεαροί μαθητές και μαθήτριες τραγούδησαν τα τραγούδια του μεγάλου Δάσκαλου που σημάδεψαν την Θράκη. Να θυμίσουμε πως από τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου ο Δάσκαλος δεν βρίσκεται πια κοντά μας.
Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα τελεστεί Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης από την Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και το Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης».
Λίγα λόγια για τον μεγάλο Δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη:
Γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1928, στην Καρωτή, ένα χωριό κοντά στο Διδυμότειχο. Γιος του ιερέα Χρήστου και της Χρυσάνθης Αηδονίδη, είναι ο δεύτερος από τα πέντε αδέλφια του. Στο χωριό του, στην Καρωτή, πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια κι εκεί έμαθε τα πρώτα του τραγούδια και μυήθηκε στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής, πρώτα από τη μητέρα του, που γνώριζε τα περισσότερα τραγούδια της Θράκης κι έπειτα απ’ τους πλανόδιους μουσικούς.
Μαθητής ακόμα, διδάχθηκε βυζαντινή μουσική από τον πατέρα του και κατόπιν στο Διδυμότειχο από τους εξέχοντες ψάλτες Μιχάλη Κεφαλοκόπτη και Δημήτριο Μανάκα, ο οποίος αναγνώρισε νωρίς τα φωνητικά χαρίσματα του έφηβου Χρόνη. Ολοκλήρωσε αργότερα τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική, στην Αθήνα, στο Ελληνικό Ωδείο, κοντά στον Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου.
Αργότερα διορίστηκε ως κοινοτικός δάσκαλος στα Πετρωτά Ροδόπης προς τις ακτές του Αιγαίου. Το 1950 βρέθηκε στην Αθήνα και εργάστηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο ως λογιστής.
Το 1953 γνώρισε τον λαογράφο Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου, ο οποίος του πρότεινε να συμμετέχει στην εκπομπή του «Θρακικοί Αντίλαλοι», στο κρατικό ραδιόφωνο. Διστακτικός στην αρχή ο Χρόνης Αηδονίδης εντέλει αποφάσισε να λάβει μέρος στην προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής μουσικής παράδοσης.
Από τότε και με τη βοήθεια του Πολύδωρου Παπαχριστοδούλου, άρχισε να παίρνει μέρος στις εκπομπές του, συμμετέχοντας πολύ σύντομα ως μονωδός στη Χορωδία του Παντελή Καββακόπουλου. Αργότερα συμμετείχε και στη χορωδία του Σίμωνα Καρά[1], ενώ από το 1957 ανέλαβε τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στο ραδιόφωνο, προβάλλοντας το μουσικό θησαυρό της πατρίδας του, της Θράκης. Ήταν η πρώτη φορά που τα Θρακιώτικα τραγούδια ακούγονταν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Απεβίωσε στις 23 Οκτωβρίου 2023 σε ηλικία 95 ετών.
Γιώργος Χονδρόπουλος