Άδεια για να προχωρήσει σε εμβολιασμό των βοοειδών του Έβρου για την προστασία τους από των Οζώδη Δερματίτιδα ζήτησε η Περιφέρεια ΑΜΘ από την Κυβέρνηση, ώστε να μην εισχωρήσει η ασθένεια και στη χώρα μας.

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης απαντώντας σε επερώτηση του Περιφερειακού Σύμβουλου της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστου Τρέλλη στην οποία τονιζόταν η έκταση του προβλήματος και ζητούνταν η στελέχωση των αποδεκατισμένων κτηνιατρείων στον Έβρο και η λειτουργία του Πρότυπου Διασυνοριακού Κτηνιατρικού Κέντρου εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα με την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ζητήθηκε, καθ’ υπέρβαση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, να γίνουν εμβολιασμοί στα βοοειδή, σημειώνοντας πως η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνεται βάρος στις συνοριακές περιοχές, χωρίς να δίνει βοήθεια.

«Επιτέλους πρέπει αν καταλάβουν πως τα όποια οφέλη τα πληρώνουμε από εκατό πλευρές σε πολύ μεγαλύτερες ζημιές» σημείωσε.

Την ίδια ώρα θα εντατικοποιηθεί και η καταπολέμηση κουνουπιών στην περιοχή αλλά και απομάκρυνση ζώων από τις νησίδες του Έβρου.

Παράλληλα ζήτησε τη συνεργασία των κτηνοτρόφων του Έβρου, μιας και θεωρεί πως το ζωικό κεφάλαιο μεγάλων ζώων, που στην περιοχή μας φτάνει τα 120.000, το 20% της χώρας, κάτι που σημαίνει πως αν η νόσος περάσει τον Έβρο η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη.