Για το Μνημείο και το συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη για την Εβραϊκή κοινότητα

Στο ραδιόφωνο sferikos99,3 και στον δημοσιογράφο Σάκη Σταυρίδη μίλησε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης για το Επιστημονικό Συνέδριο για την εβραϊκή κοινότητα της Αλεξανδρούπολης που πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη με θέμα «Από Οθωμανοί υπήκοοι σε Έλληνες, Βούλγαρους και Τούρκους πολίτες: εμπειρίες Εβραίων Σεφαραδιτών τον 19ο και 20ό αιώνα», παράλληλα με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου το οποίο είναι αφιερωμένο στους Εβραίους της Αλεξανδρούπολης οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους και δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

Όπως είπε το συνέδριο ήταν μια αφήγηση εικόνων και ιστορίας, ήταν μια πανανθρώπινη ανάγκη για το δικαίωμα της διαφορετικότητας.

«Αυτό που ένοιωσα είναι η αδυναμία μου να συγχωρέσω το γερμανικό λαό που ακολουθώντας τις εντολές της κυβέρνησής του έστειλε πάνω από 6 εκατομμύρια Εβραίους στο θάνατο» σημείωσε ο Ευάγγελος Λαμπάκης και αναφέρθηκε και στο γεγονός πως ακόμα και σήμερα αρνούνται να αποζημιώσουν χρηματικά για όλα αυτά τα δεινά που προκάλεσαν τότε. «Είναι ντροπή τους, έχω το δικαίωμα να μη θέλω και να μην μπορώ να τους συγχωρέσω» τόνισε.

Ακούστε τι είπε ο Ευάγγελος Λαμπάκης: