Πρόκειται για ένα συνέδριο που πραγματοποιείται για πρώτη φορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και διοργανώθηκε από την Κοσμητεία της της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 ετών από την ίδρυση του πανεπιστημίου.

Κατά την διάρκεια της 1ης ημέρας, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες γύρω από την παιδική λογοτεχνία, την νεοελληνική και τουρικική πεζογραφία. Την 2η ημέρα,γύρω από την λαογραφία, την κοινωνική ανθρωπολογία και τα μουσεία όπως και τις φορητές εικόνες και τα ιερά κειμήλια από την Ανατολική Θράκη. Έγιναν και πάλι ομιλία για την νεοελληνική και τουρικική πεζογραφία όπως και σύγκριση των στοιχείων που τις απαρτίζουν. Την 3η και τελευταία ημέρα του συνεδρίου οι ομιλίες αφορούσαν, την ταυτότητα και μνήμη συμπεριλαμβανομένου την λογοτεχνία, τον χορό, την ζωγραφική και τα μνημεία αλλά και τα μουσεία και τις εκθέσεις ανταλλαγής.

Στόχος είναι να αναδειχθεί πως αποτυπώθηκε η μεταφορά των πληθυσμών στην τέχνη με τις περισσότερες ομιλίες να καλύπτουν την λογοτεχνία αλλά και τον κινηματογράφο και την μουσική με βασικό δεδομένο την θρησκευτική ανταλλαγή του πληθυσμού. Στο συνέδριο συμμετείχαν 47 πανεπιστημιακοί, ερευνητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές, διδάκτορες, καλλιτέχνες, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, την Αγγλία και τη Σλοβενία. Το συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου και διήρκησε μέχρι και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Εμμανουήλ Βαρβούνης: Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ.

Ακούστε τι είπε για το συνέδριο αναλυτικά ο ο Εμμανουήλ Βαρβούνης, Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης:

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Άνθιμος χαρακτήρισε το συνέδριο ως “μια νέα γέφυρα για την επικοινωνία των δύο πολιτισμών” προχωρώντας σε μια σύντομη αναφορά του πολέμου στην Μέση Ανατολή.

Ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης μίλησε για την άρρηκτη συνεργασία μεταξύ του Δήμου της Αλεξανδρούπολης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου εστιάζοντας στα απτά αποτελέσματα που έχουν δημιουργηθεί καθώς και στις μελλοντικές δράσεις που θα φέρουν τους πολίτες και το πανεπιστήμιο ακόμη πιο κοντά.

Ο νέος αντιπεριφερειάρχης Έβρου Βασίλης Δελησταμάτης, χαρακτήρες τον τότε ξεριζωμό ως πάντα επίκαιρο, ειδικά στις μέρες μας, ενώ μιλώντας για το θέμα του συνεδρίου είπε πως “η τέχνη πάντα βρίσκει τρόπο να ρίξει φως στην ελπίδα.”

 

Γιώργος Χονδρόπουλος