Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάχτυλος Αθανάσιος μίλησε σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο Sferikos 99.3 και στη δημοσιογράφο Όλια Γκαντανίδου για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, για τη χρήση μάσκας στα σχολεία, για το εμβόλιο που περιμένουμε καθώς και για τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουν όσοι γυρνούν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

“Είχαμε εκφράσει ανησυχία για την κυκλοφορία του ιού όταν ο αριθμός των ανθρώπων που ανιχνευόταν σε καθημερινή βάση ήταν γύρω στα 50 και αυτό ήταν γύρω στις 27-28 Ιουλίου. Η ανησυχία θα πρέπει να μετατραπεί σε δράσεις, στην κοινωνία, έτσι ώστε να περιορίσουμε την κυκλοφορία του ιού, με τα μέτρα που έχουμε τονίσει πολλαπλώς.

Όσοι μιλούν από θέση ευθύνης και δεν εκφράζουν την ατομική τους άποψη συνιστούν τη χρήση της μάσκας ως το απόλυτο προφυλακτικό μέσο.

ΜΑΣΚΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η χρήση της μάσκας είναι εφικτή και ασφαλής από την ηλικία των 3 ετών και άνω. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει δυσκολία, στις μικρότερες ηλικίες. Αυτή η δυσκολία μπορεί να γίνει μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάλογα με το πως θα συμπεριφερθούν οι ενήλικες απέναντι στα παιδιά και πως θα τα συμβουλέψουν.

ΕΜΒΟΛΙΟ

Το εμβόλιο θα έρθει νωρίτερα από ότι θα ερχόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες, λόγω της ιδιαιτερότητας του ιού, ο οποίος μεταδίδεται από ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν ότι είναι θετικοί και επομένως είναι δύσκολο να προφυλάξουν τους γύρω τους.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ

Ο κ. Εξαδάχτυλος συνιστά σε όσους γυρνούν τώρα από τις διακοπές τους τις πρώτες 7 μέρες να συμπεριφέρονται προληπτικά σαν να είναι φορείς και να φορούν παντού τη μάσκα, να αποφεύγουν τις επαφές με ηλικιωμένα άτομα και ευπαθείς ομάδες, όσοι μπορούν να εργαστούν από απόσταση να το κάνουν και τέλος, αν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν τεστ ανίχνευσης την 4η ή 5η μέρα.

Ακούστε όλα όσα ανέφερε ο κ. Εξαδάχτυλος στον Sferikos 99.3: